Darvaza - Konya Urgench - Khiva - Reisverslag uit Khiva, Oezbekistan van Eric Lommen - WaarBenJij.nu Darvaza - Konya Urgench - Khiva - Reisverslag uit Khiva, Oezbekistan van Eric Lommen - WaarBenJij.nu

Darvaza - Konya Urgench - Khiva

Door: Lilian Lechner en Eric Lommen

Blijf op de hoogte en volg Eric

03 Augustus 2015 | Oezbekistan, Khiva

Maandag 3 augustus Darvaza - Konya Urgench - Khiva

Na een onrustige nacht met de gloed van brandende gaskrater in het zicht besluiten de mannen dat 6 uur hoognodig tijd is om op te staan. Na een lekker ontbijtje 'desert-stijl', en nog een laatste bezoekje aan de poorten van de hel wordt de tocht voortgezet naar Konya Urgench, een toch van ruim 4 uur over hele slechte wegen in de brandende zon.

In Konya Urgench gaan we naar een echt hoogtepunt, de overblijfselen van de Khorezm, een stad die een van de meest centrale steden uit de moslimwereld en de zijdenroute was, tot Djengis Kahn in de 12e eeuw de stad veroverde, uitmoordde en vernietigde. De overblijfselen zijn nog te zien, waaronder enkele prachtige gebouwen, enkele mausolea en een zeer mooie, zeer hoge minaret. Het is mooi, maar ook gloeiend heet. De locals, die er met groepjes naartoe gaan op bedevaart, vragen ons herhaaldelijk om met ze op de foto te gaan. Erg handig, kunnen wij hen ook eindelijk fotograferen. Nadat we oververhit klaar zijn met het complex, wordt er even geluncht, met samsa's, gevulde broden met gehakt (lijkt erg op Turkse pizza). Daarna een laatste bezoek aan de ruines en dan door naar de grens. Nog 'even' geld terug wisselen (dat duurde eeuwen bij een bank), daarna werden we afgezet bij de grens. Eerst Turkmenistan uit zien te komen. Dat betekende eerst formuliertjes invullen, 4 keer controle paspoort, een douane moeten omkopen met kauwgum (hij wou eigenlijk geld, maar dat hadden we al gewisseld), daarna alle bagage helemaal uitpakken (en dan ook echt alles, van scheerapparaat tot kleding, bikini's, lakenzak, etc), en bij ieder item uileggen waar het voor bedoeld is. Uiteindelijk hadden ze genoeg geneusd in alles en mochten we door. Weer 2 controles en toen eindelijk Turkmenistan uit. Om in Uzbekistan te komen moesten we eerst een taxi door het niemandsland nemen, gelukkig was er een behulpzame Turkmeense Duitslerares die hielp. Daarna de Uzbeekse grens, 2 formulieren per persoon en weer heel veel controles, maar dat ging best vlotjes. Voorbij de grens werden we opgepikt en een sukkeltempo naar Khiva gebracht, weer bijna 2 uur hobbelen.
Khiva was de tocht waard, wat een mooie stad! Het hotel staat voor de Westgate, een werkelijk prachtig gezicht, deze met lemen stadmuur ommuurde stad. En binnen is het prachtig. Eerst nog even geld gewisseld op de black market, 150 dollar bleek 600.000 Som te zijn, allemaal in biljetten van 500 en 1000, dus een stapel van 20 cm biljetten, we voelen ons erg rijk. Na het wisselen een heerlijk lokaal biertje en dan nog even de stad bewonderd, gevolgd door een diner op een prachtige plek in de oude stad. Morgen de stad verder verkennen.