Op weg naar Kirgizië
Door: Eric Lommen en Lilian Lechner
Blijf op de hoogte en volg Eric
12 Augustus 2015 | Oezbekistan, Farg`ona
Vanochtend vertrekken we naar Kirgizië. Omdat we gistermiddag al naar de Silk Factory waren geweest, hadden we geprobeerd om de chauffeur duidelijk te maken dat we een half uurtje later wilden vertrekken. Daarom zaten we dus wat later aan ons ontbijt. Hij stond in ieder geval op ons te wachten toen we met onze bagage buiten kwamen.
Onze chauffeur racete met een dikke honderd km/u richting grens, af en toe alleen afgeremd door het slechte wegdek of de politiecontroles onderweg waarbij de paspoorten uitgebreid werden bekeken. De rit ging verder probleemloos en vlak voor de grens namen we van onze chauffeur afscheid. De laatste honderd meters moesten we te voet. Eerst waren er de exitformaliteiten waarbij weer twee formulieren ingevuld moesten worden. Lilian moest haar formulier opnieuw invullen want haar dollars hadden zich vermeerderd tijdens haar verblijf, niet handig.... Uiteindelijk duwden we ons weer tussen de notoire voorkruipers en de volgende fase was de bagagecontrole. Dit werd een lachertje, alleen de toilettas moest open en een hand greep onder wat kleren. En Lilian moest de vakantiefoto's demonstreren, dat we geen geheime opnames hadden gemaakt maar toch echt vakantie-kiekjes. Toen kon alles dicht en een vriendelijk douanier zei ons dag bij de laatste controle. In het stukje Niemansland wisselden we het Oezbeekse geld tegen Kirgyzisch geld tegen een vaste koers.
Het was een klein stukje lopen tot de Kyrgyzische grens, daar ging alles veeeeeel vlotter. De paspoorten werden gescand, een stempel erin en hoppa "Welcome to Kyrgyzistan". Een soldaat controleerde voor de laatste keer ons paspoort en we waren er!
We werden al snel aangesproken door een klein vrouwtje of we Party Lechner waren, zij was onze gids voor de komende periode. En ja hoor, een luxe 4 wheel drive met engelstalige chauffeur stonden al op ons te wachten. Ze brachten ons naar ons hotel waar we ons niet al teveel van voorstelden, het stond nog niet eens in de Lonely Planet. Maar we werden zeer aangenaam verrast, een luxe kamer ensuite met zeer luxe douchegelegenheid. Nadat we ons hadden geïnstalleerd, gingen we op pad voor onze lunch.
We hadden eigenlijk handgemaakte noedelsoep besteld, maar kregen een noedelmaaltijd, ook handgemaakt. Deze smaakte uitstekend.
Goed gevoed liepen langs een moskee richting de bazaar. Op de weg hier naartoe eerst nog wat geld gewisseld zodat we de komende dagen vooruit kunnen.
De bazaar was voor onze begrippen behoorlijk onoverzichtelijk en op sommige plekken waren de kraampjes behoorlijk op elkaar gepropt. Na hier een tijdje rondgedoold te hebben, liepen we richting een park. Daar aangekomen bleek ook hier een grote kermis te zijn. Het was grappig om te zien hoe ze de ouderwetse toestellen toch werkend kregen. De zweefdraaimolen werd bijvoorbeeld aangedreven door twee grote sterke ventilatoren er bovenop. Simpel, maar werkzaam! Een van de nieuwste kermisattractie is de Occulus Rift 3D bril. Je zag deze op diverse plekken en er waren diverse mensen die deze uitprobeerden.
We liepen via een omweg richting ons hotel en het was tijd voor een verkoelend biertje